Неолитско насеље Плочник

                  Историја пред нашим очима! Управо тако... Што због недостатка археолошког материјала, што због небриге и неадекватног чувања оних које имамо,  деца су ретко у прилици да "уживо", својим очима посматрају места на којима су наши преци живели, радили, подизали своју децу...  Ученици петог и шестог разреда наше Школе су, са својим наставницима, Силваном, Сузаном и Владимиром, имали прилике да оно о чему су до сада само слушали на часовима историје, заиста виде и осете на прави начин. 
                  Обиђено је реконструисано неолитско насеље Плочник, деца су са великим занимањем пратила развој цивилизације која је ту живела пре више хиљада година. Такође, на самом месту на коме се 1386. године одиграла битка између српске војске кнеза Лазара и Османлија, наставници су одржали час у природи посвећен победи наших предака. 
          На крају, али не мање важно, ово је била прилика да се велики број наших ученика упозна са железничким саобраћајем, и први пут путује возом. Овом приликом се захваљујемо нашим пријатељима из предузећа Железнице Србије - Србија Воз, на пажњи коју су нам посветили и учинили све да нам овај излет остане у лепом сећању.

Неолитско насеље Плочник

                    Неолитско насеље Плочник, случајно је откривено далеке 1927.г. приликом прокопавања усека за трасу железничке пруге. Пронађени предмети, а поготово остава бакарних алатки које је Упра­ва железница уступила Музеју кнеза Павла, били су разлог да др Миодраг Грбић следече године изврши прва заштитна ископавања овог налазишта. На простору од око 500м2 откривено је посуђе од печене земље, фигурине, алатке од камена и кости, и још једна остава бакарних алатки. Тај материјал био је основа за публикацију која је у издању београдског музеја објављена 1929.г. на немачком језику и која је Плочник сврстала у ред значајних европских налазишта енеолитског доба.

Истраживања на Плочнику су дала обиље ма­теријала који Плочник сврстава у насеља млађег каменог доба и раздобље винчанске културе, која на просторима централног Балкана траје 5500 – 4800 година пре наше ере. Поред објека­та уобичајених за налазишта ове културе, основа кућа, пећи, огњишта, јама, откривено је обиље керамичког материјала. Мноштво разноврсних посуда, од великих и грубих до најфиније полира­них, као и разноврсна и изузетно богата фигурална пластика са специфичним елементима, условили су да се млађа фаза винчанске културе назове по овом локалитету Винча-Плочник.

Налазиште у Плочнику простире се на 120 хек­тара. Омеђено је Паљевским потоком са запа­да, Бачком реком са истока, Топлицом са југа а на северу трагова насеља има до подножја брежуљака који затварају котлину. Најновија истраживања дала су изузетан материјал: бакарне артефакте који почетке металургије померају за 500 година раније, изузетне уметничке радове којима се свет диви и пробудила интересовање научног света за овај локалитет.

Објављено у Историја