Математичка секција

ИЗВЕШТАЈ
о раду МАТЕМАТИЧКЕ СЕКЦИЈЕ  (2015-2016 године)

      Математика је од свог настанка била, и остала везана за човека, његове потребе и његова размишљања. Њу чине велики мислиоци, анегдоте о њима, теореме и проблеми који се везују за њихова имена, задаци интересантног садржаја или занимљивог начина решавања. Као резултат примене математике у свакодневном животу настао је велики број занимљивих задатака. Својом занимљивом садржином, интересантним начином решавања, указивањем на привлачна својства бројева и геометријских фигура, задаци олакшавају стицања знања и јачају интерес за математичким образовањем.

      Почетком школске године организована је математичка секција. У математичкој секцији учествовали су сви ученици који су то желели, без обзира на успех и способности. На часовима математичке секције ученици су сами одређивали садржај, облике и методе рада при чему је наставница, давала стручну помоћ и сугестије за рад.

      Програм секције обухватао је многе области из историје математике, са кратким биографским скицама и занимљивим анегдотама, затим одабрана поглавља из аритметике, алгебре и геометрије, примене математике на друге наставне предмете и подручја активности. У оквиру ових области смо се бавили: магичним квадратима (научили су како настали, како се састављају), решавали смо судоку, логичке задатке, ученици су се упознали са начинима лакшег рачунања, чули су занимљиве приче о животу и раду неких познатих математичара… Посебно им се допала прича о настанку нуле, криптографији и прављење модела неких полиедара. Модели од папирнатих мрежа су изложени у учионици одељења , а у наставничкој канцеларији оригами модели. Овим часовима присуствовали су и неки заинтересовани ученици који пре тога нису посећивали часове математичке секције.

                           Наставница математике: Гордана Стаменковић

Објављено у Математика