Једнодневна екскурзија млађих разреда

Извештај са једноднедвне екскурзије
Свилајнац-Јагодина школске 2016/2017. год.

Ове школске године једнодневна екскурзија ученика од првог до четвртог разреда ОШ ”Милан Ракић” изведена је 4. Маја 2017. године на релацији Свилајнац-Јагодина у организацији туристиче агенције „Нитурс“. После техничог прегледа аутобуса, ученици су у пратњи својих учитеља: Бранке Тодоровић, Зорице Ђорђевић, Гордане Ђелић, Владимира Радосављевића, Јелице Милосављевић, Драгана Димитријевића, Славице Крстић, Оливере Стојановић и Слађане Николић, као и лекара и туристичих водича агенције кренули су пут Свилајнца.
У Свилајнцу су ученици по групама обишли Природњачки музеј, који представља јединствен изложбени простор који садржи четири тематске изложбе на чијим поставкама су радили стручњаци Природњачког музеја Београд и Рударско-геолошког фаултета Универзитета Београд и то : „Геолошки времеплов“ који представља настанак планете Земље и њен развој кроз епохе до постанка човека.

„Свет диносауруса“ чине седам скелета различитих врста диносауруса који на једнствен начин дочаравају период мезозоика.
        СВЕТ ДИНОСАУРУСА

„Свет минерала и стена“ представља минерале и стене од којих је израђена наша планета.
„Биодиверзитет Србије“ представља богатсво флоре и фауне наше земље. Све врсте су оригиналне, препариране и постављене у специфичне ситуације. Ученици су били задивљени, јер многи су те животиње видели само на сликама и били одушевљени њиховим изгледом и величином.

После разгледања музеја, ученици су посетили „Диносвет“, забавни парк у склопу музеја. Радовали се, сликали са фигурама диносауруса, разгледали вулкан и играли се у парку.Одушевљено су разгледали продавницу сувенира и радо изабрали играчке диносауруса за успомену.

У Јагодини смо обишли Завичајни музеј који има сталну поставку изложбених експоната груписаних по одељењима : Природњачком, архиолошко, историјско, уметничко и етнолошко.Музеј сваком посетиоцу на једном месту може да покаже вековни ток живота и рада на овим просторима.Ученици су са великим интересовањем обишли музеј, разгледали, запиткивали кустосе, који су радо одговарали на њихова питања. Доста ствари су им биле познате јер смо их учили из предмета Народна традиција.
          
Следећа „станица“ која је изазвала велико интересовање код ученика је Музеј воштаних фигура, јединствени музеј у Србији који представља ликове домаће историје, културе, науке и спорта, од Светог Саве до Владе Дивца и Новака Ђоковића.
Музеј има двадесет и осам фигура, које су у оригиналним костимима, и са оружјем, копијама ретких књига и макетама манастира. О свакој фигури смо чули причу о времену и окружењу у коме су живели и радили. Ученици и наставници су се дивили фигурама, сликали се и били заинтересовани за настанак истих.

После краћег одмора и ручка у Зоолошком врту, уследио је обилазак, разгледање, дружење и сликање са животињама. Ученици су били одушевљени жирафом, фоком и мајмуном Жиком око чијих кавеза су се и најдуже задржали. Са изненађењем и страхом су обишли змије, зачуђени њиховом величином.

 Након тога је уследио повратак у Поповац, а затим и Медошевац око 19 часова.
По повратку са екскурзије разговором са уценицима и родитељима извршена је анализа екскурзије, сви су били задовољни путовањем, организацијом и целокупним обиласком знаменитости наше Србије.
                                                                     
                                                                                                                                                              Учитељ: Слађана Николић

Објављено у Остало