Екскурзија V и VI разреда до Ресавске пећине

Ученици V и VI разреда кренули су сунчаног 4. јуна нa дуго ишчекивану екскурзију до Ресавске пећине. Двоспратни аутобус је кренуо из Медошевца, а затим су нам се убрзо придружили и ученици из Поповца. За нама су тог јутра остали родитељи који машу, а испред нас је био пут до археолошког налазишта Гамзиград. Уз смех и забаву наше прво одредиште је изгледало веома близу.

  Гамзиград је на све оставио утисак необичног,тајанственог места из неких давних времена. Зидине су биле погодне за сликање и тражење нечег неочекиваног. Нисмо пропустили ни да се у прелепом амбијенту расхладимо понеким сладоледом.

   Сунце је постајало све јаче, а кривине ка Ресавској пећини све теже подношљиве за већину ученика. Мучнина је покварила жељу за забавом па смо сви једва чекали да се аутобус паркира, а ми да се упутимо ка пећини. Ресавска пећина је била право освежење у правом смислу те речи. Ученици су били задивљени сваком новом двораном и тим чудом које је природа баш ту сакрила. Изашли су пуни утисака и са понеком фотографијом.
Следећа природна лепота наше земље, водопад Лисине, била је тако близу, али за нас одједном тако далеко. Аутобус се покварио! Тај део пута смо морали да пређемо комбијем у неколико тура како бисмо сви у групама стигли до водопада. Помало уморни од врућине и разочарани због квара једва смо се попели до места где се сам водопад налази. Међутим, убрзо смо се сви опоравили и одморили на лепој ливади поред водопада. Било је довољно времена за све,за неке и превише. Били смо принуђени да сачекамо други превоз и када је он стигао могли смо да наставимо ка Деспотовцу. У Деспотовцу нас је чекао ручак,сада већ вечера јер смо доста каснили са предвиђеном сатницом.

   Након вечере упутили смо се ка манастиру Манасија,знали смо да ће бити затворен за обилазак али смо ипак успели барем да видимо његове зидине и да од водича чујемо причу о самом манастиру и његовој историји. На повратку, они који нису били уморни, забављали су све остале песмом и шалама.Пошто нам се учинило да смо брзо стигли до Ниша знали смо да је екскурзија била забавна и да ће је сви дуго памтити.
                                                                                                                                                                                    Ирена Мимић

Објављено у Остало