Рекреативна настава 2017.

                   Школске 2016./2017. године рекреативна настава за ученике од 1. до 4. разреда изведена је по одлуци Савета родитеља у Деспотовцу, у периоду од 10.03. до 16.03.2017. године. Ученици су били смештени у коначишту „Ресава“ које се налази на периферији Деспотовца, на обали реке Ресаве, окружено зеленилом и теренима за мале спортове.

            На рекреативној настави је било 56 ученика (I-1, I-3, II-2, III-1, IV-1и IV-2) из Медошевца и Поповца. Пратиоци деце су били учитељи: Слађана Николић, Оливера Стојановић, Драган Димитријевић, Гордана Ђелић, Слађана Стевановић и БраниславаТодоровић. Рекреативна настава је била изведена у сарадњи са агенцијом „ПРИМА ПЛУС“ из Ниша, која је ангажовала рекреатора Стефана Ристића и докторку Марију Живковић. Рекреатор и докторка су пратили групу у свим шетњама и активностима и бринули заједно са учитељима о здрављу и безбедности деце. Аутобус је по плану кренуо у 9 часова из Медошевца, свратио у Поповац за ученике и учитеље и кренуо са малим закашњењем ка Свилајнцу. Аутобус је био удобан а вожња безбедна.

            Обишли смо у Свилајнцу Природњачки музеј и Дино парк.У поподневним часовима стигли смо у хотел где смо се сместили по већ припремљеном плану. По самом доласку учитељи су имали састанак са особљем хотела где им је представљен програм реализације наставе у природи и недељни јеловник, са чим су се сложили сви учитељи. Власник коначишта Миодраг Радисављевић представио је рекреаторку Весну Алексић која је организовала спортске, ликовне, литерарне и музичке активности. Мила Миладиновић је била наш водич током преподневних шетњи. Сво особље хотела је показало велику љубазност и срдачност током нашег целокупног боравка. Хигијена коначишта је свакодневно одржавана, исхрана деце се обављала у просторној трпезарији у којој је хигијена такође била на високом нивоу. Храна је била квалитетна и разноврсна, порције прилагођене узрасту и са могућношћу замене и допуне оброка. Овај огроман простор коришћен је и у вечерњим часовима за забаву и активности осмишљене и реализоване од стране рекреатора. Ученици су били смештени у двокреветним, трокреветним и четворокреветним собама.

            Свако јутро започињало је јутарњом гимнастиком да би се после доручка, прегледавања и оцењивања соба око 09.30 кретало у шетњу.

Ученици су током ових шетњи упознали:

 • Деспотовац– положај места, паркове, библиотеку, градски трг, цркву, стару воденицу, начин живота људи у овом месту. По обиласку града ученици су се дружили у башти једне посластичаре и испијали топлу чоколаду.
 • Свилајнац – Природњачки музеј где су ученици са великом пажњом слушали причу о настанку живота на планети Земљи
 • .Дино парк је одушевио ученике изложеним фигурама диносауруса, где су се ученици забавили и фотографисали.
 • Манасија - Приликом посете манастиру Манасија и цркви Свете Тројице ученици сусазнали од монахиње да је манастир задужбина деспота Стефана Лазаревића окружен зидовима и кулама (укупно 11). Своја запажања о манастиру ученици су приказали на ликовним и литерарним радовима где се види са којом пажњом су обишли ову светињу.
 • Школа –Били смо гости у Основној школи „Деспот Стефан Високи“ где су се ученици дружили са вршњацима и упознали простор школе.
 • Паркминијатура - Дочекао нас је власник парка минијатура који је испричао причу о настанку овог парка:

            Парк је настао 2008. године а више од пар година је трајала израда макета. Резултат је тренутна поставка средњовековних манастира и наших српских кућа. Оне су верне реплике урађене у сразмери 1:17.Власник је на веома непосредан начин одржао деци предавање о моралу и скромности као важним особинама које красе савременог човека. После обиласка парка организован је квиз знања и подељени поклони ученицима који су тачно одговорили.

 • Ресавска пећина – Наш водич кроз пећину је испричао: Ресавска пећина се налази у Источној Србији, у Региону Горње Ресаве, 20 км од града Деспотовца. Једна је од најстаријих пећина у Србији. Укупна дужина пећине је 4,5км. Температура је увек 7 степени, а влажност ваздуха између 80 и 100%. Унутрашњост пећине обилује бројним и различитим дворанама, каналима, галеријама, стубовима, драперијама и окамењеним водопадима. Посетиоци се кроз пећину крећу кружном стазом у једном правцу која се простире на 2 нивоа.У оба нивоа налазе се по 4 дворане које су изузетно богате накитом.Ученици су без страха и са одушевљењем обилазили дворане, са дивљењем посматрали стубове, накит и унутрашњост пећине.
 • Велики бук – хидрокомплекс Лисине На путу до водопада Велики бук, ученици су видели уређена сеоска домаћинства и рибњаке. Водопад Велики бук, чија је дужина 12м налази се у подножју планине Бељанице, заштићен је УРЕДБОМ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 1995. године. Ученици су били одушевљени лепотом водопада, направили су дивне фотографије док су их обасипале капљице и водена прашина.

Током шетње ученици су упознали различите облике рељефа, реку, шуму, ливаду, планину, водопад, биљни и животињски свет овог краја. После ручка ученици су одмарали и имали организовану наставу.

 • Поподневне спортске активности - биле су разнолике, добро осмишљене и успешно реализоване. Током реализације ученици су били много мотивисани за учешће у овим активностима, владао је такмичарски духи ферплеј. Ученици су учествовали у следећим активностима:
 • Игре без граница (трче у џаковима и надвлачење конопца),
 • Штафетне игре

 • Квиз знања

 • Спортске игре

 • Кукурузијада (игресакукурузом)

  Забавне вечери су протицале весело са различито осмишљеним садржајима захваљујући љубави према деци и озбиљности у раду наше рекреаторке Весне Алексић. Вечери су поред игранке имале занимљиве садржаје:

  • Учење кореографија - увежбали су три кореографије

  • Шиз фриз - ученици су на лицу места правили фризуре

  • Покажи шта знаш – свако је себе представио на најбољи начин

   • Маскенбал – ученици су се такмичили за најбољу маску.Пижама парти – током вечери ученици су се забављали и ђускали у пижамама

   • Додела диплома - као круна за залагање и активност током седмодневног боравка биле су дипломе које су добили сви ученици и учитељи
   • Рођенданско вече – За све ученике и учитеље рођене у марту организована је заједничка прослава рођендана. Уз песму и торту за све присутне обрадовали смо слављенике
   • Бранкино вече – Током ове вечери нашој драгој колегиници Бранки посветили смо песму „Нашој Бранкици“, особље хотела уручило јој је торту, после њеног емотивног говора сви смо певали „ Хеј Бранка, Бранка “

    Све похвале власницима и особљу хотела који су нам олакшали и улепшали боравак у Деспотовцу.
    Приликом растанка изразили су позитиван став о нашем колективу, јединству, позитивизму и пожелели да се што пре опет сретну са нама и нашом децом. Уместо завршне речи цитираћемо нашу драгу колегиницу Бранку:
    „Хвала свима који су слушали нашу песму, нашу грају ,наше весеље…сви су били нама на услузи и хвала им до неба!“.

    Учитељи:

    Ђелић Гордана

    Стојановић Оливера

   

 

Објављено у Остало