Наук није баук 2019.

22. мајa 2019. год. ученици 8/1 и 8/2 су организовали час науке за ученике осталих разреда. У реализацији часа помогле су им наставнице хемије Наташа Атанасковић и Јелана Миливојевић, наставница биологије Слађана Вукадиновић и наставница математике Славица Бојковић.

          Шта су научили из хемије применили су кроз огледе : плутајуће цвеће, лава лампа, дух из боце, хемијски вулкан и камелеон.

          Биологија је била заступљена моделом плућа тј. демонстрирање покрета дисања. Како биљка пије воду огледало се кроз бојење листова купуса. Видело се дисање квасца и доказивало постојање хлорофила у листу. Издвојен је ланац  ДНК из банане и купине. Ученици су видели процес самопречишћавања воде а могли су да се опробају у прављењу цвета техником оригами.

          Математичке моделе фигура и тела ученици су направили од рециклираних материјала (цевчице, картон, папир) и техником оригами. На моделу квадра од сунђера представљен је пресек квадра и равни. Помоћу таблета ученици су видели „ оптичку варку“ тј. док гледаш слику чини ти се да се покреће. Ученици су могли да решавају „судоку“ и састављају квадрат од понуђених делова. Погађали су се замишљени бројеви и који број ципела носиш. Изведен је и експеримент „јаје у боци“.

Наставница математике
Славица Бојковић

Објављено у Математика