ЕКСКУРЗИЈА МЛАЂИХ РАЗРЕДА 2019.године

Дана 29. маја 2019.године ученици свих одељења од првог до четвртог разреда су се упутили на једнодневну екскурзију до Врњачке Бање. Пошло је 182 ученика. Пратиле су их њихове одељењске старешине     (11 учитеља), водичи и лекар. Екскурзија је изведена преко туристичке агенције ,,Нитурс“.

Из Медошевца се са 3 аутобуса кренуло у 8 часова, прво до Поповца где су нам се придружили остали ученици, а затим даље ауто путем ка Појатама, где је направљена пауза за доручак.

Пут нас је даље водио до старог српског манастира Љубостиња, задужбини кнегиње Милице, жене кнеза Лазара. Деца су тамо од водича чула занимљиве детаље из прошлости манастира (када је и зашто паљен, пљачкан, како обновљен, шта се десило са благом кнегиње Милице које је било сакривено у тајној  ризници у манастирском зиду, где се налази круна кнеза Лазара…).

Наше следеће одредиште је била Жича, српски средњовековни манастир који се налази у близини Краљева. Подигао га је Стефан Немањић, а значајну улогу у томе је имао и његов брат Свети Сава. Ту су ученици имали прилику да путем видео презентације упознају богату историју манастира у коме су устоличавани епископи и круном овенчавани краљеви из династије Немањића. Ученици су разгледали и фотографисали  предивну околину, а било је времена и за куповину у манастирској продавници.

Затим смо се упутили ка Врњачкој Бањи, краљици бањског туризма, а нашој крајњој дестинацији. Стигли смо око 14.30 часова. Дочекало нас је тмурно небо, а убрзо и киша за коју смо знали да неће брзо престати. Сви заједно смо кренули на ручак у ресторан у самом центру бање.

Након ручка, водич нас је повео у обилазак бање кренувши од фонтане на Главном тргу, Гочка- маскоте Врњачке Бање, до  Моста љубави, одакле се дуж Врњачке реке простире чувени Бањски парк. Обишли смо још једну прелепу бањску фонтану, а затим су деца уживала у слободном времену дружећи се, купујући сувенире, сладећи се сладоледом, шетајући бањским стазама.

Око 18 часова кренули смо назад, путовали без проблема, са једном краћом паузом. Атмосфера у аутобусима је била весела, ученици су сређивали утиске са путовања и разгледали купљене сувенире, а мало се и запевало.

Повремена киша и недостатак времена нам нису омогућили да обиђемо Јапански врт и неке од бањских извора.

Приликом анализе изведене екскурзије мишљење учитеља је да са на једнодневној екскурзији за овај узраст деце најбоље обиђе само Врњачка  Бања, ужива у чарима које нуди и којих има у изобиљу.

Сви услови понуђени аранжманом су испуњени. Екскурзија је протекла у најбољем реду, без икаквих проблема. Нисмо дозволили  да нам временске прилике, које нам нису увек ишле на руку и на које нисмо могли да утичемо, покваре овај наш дуго очекивани излет. Ученици су били задовољни и срећни и по повратку у школу су се позитивно изражавали о изведеној екскурзији.

                                                                                Зорица Ђорђевић

Објављено у Млађи разреди