Гуча

у Гучи 2018.

            Овогодишња настава у природи изведена је у Гучи, у периоду од 24. до 30. априла 2018.год. Путовање и боравак деце организовала је туристичка агенција Prima plus. Група је превезена аутобусима Ниш експреса.

Пошто је саобраћајна полиција потврдила исправност аутобуса, 24. 4. 2018. у 9h, из Медошевца, а из Поповца у 9.15 је кренула група ученика од  56 деце у пратњи својих учитељица: Милосављевић Јелице, Ђелић Гордане, Стојановић Оливере и Стевановић Слађане.

Получасовна пауза за доручак и одмор деце направљена је у Појатама.

Пут  је био безбедан и у пратњи лекара Милоша. У Гучу смо стигли у 14h а ученици су смештени у двокреветним и трокреветним собама и апартманима. Са домаћинима хотела договорено је време оброка, а са рекреатором Марком распоред планираних шетњи, обилазака значајних места, спортских и вечерњих активности.

            По обављеном смештају, током поподневне шетње, ученици су започели са упознавањем Гуче – варошице на левој обали реке Бјелице, чије је име добила, према легенди, по томе што се народ од Турака прикривао, склањао, гучио, а која је из статуса села, указом краља Александра Обреновића, прерасла у варошицу. Колевка је трубе, крајпуташа и истакнутих великана српске уметности.

Током седмодневног боравка, обишли смо Ловачки дом и дрвенград крај реке Бјелице – атракцију у време одржавања Сабора трубача – манифестације познате широм света,  која је ово место учинила познатим.

Упознали смо препознатљиво обележје ове варошице – импозантну фигуру незнаног трубача који краси централни трг Гуче, као и споменик Десимиру Перишићу из Горачића, победника првог Сабора 1961. године.

Затим, Музеј крајпуташа и надгробних споменика – Лапидеријум, који чини комплекс споменика крајпуташа, по коме је овај крај јединствен у Србији. Ово величанствено здање налази се у дворишту Основне школе ,,Академик Миленко Шушић” и представља необичан скуп 33 надгробна споменика који се одликују занимљивим епитафима, као и декоративношћу.

Обишли смо цркву Светог Архангела Гаврила, у самом центру Гуче, подигнутој 1831. год. Њену изградњу је потпомогао Милош Обреновић, а значајна је по томе што је у њој 14. октобра 1961. одржан први Сабор трубача. Један од њених свештеника одржао је присутнима једноставно и разумљиво предавање, па је наишао на пажљиву и заинтересовану дечју публику, а испратио их је слатким послужењем, даривањем иконица и топлим позивом на игру у дворишту цркве у време боравка у овом месту.

Посетили смо Музеј труба који чува од заборава историју трубаштва и подсећа нас на значајне личности и догађаје који су допринели да се Драгачевски сабор трубача развије до културне манифестације од међународног значаја, а отворен је за посетиоце 2010. год. У њој су ученици могли видети инструменте, фотографије победника сабора кроз историју и познате личности наше и светске културе - посетиоце ових догађаја, као и  слике наших народних обичаја и сво то разгледање пропраћено је  композицијама изведених трубом.

 Приземни део музеја користи се као галеријски простор. Удружење самоуких сликара и вајара из Драгачева основано је 1974. са жељом да се очува и продужи богата народна ликовна традиција осликавања пејзажа и других мотива Драгачева на платну и осталим материјалима, па је приземни део музеја искоришћен као изложбени простор у ове сврхе.

Кустос музеја пропратила је разгледање изложених вредности – предмета из наше народне традиције, подробним и занимљивим причама.

 

У време нашег боравка, 28. и 29. априла одржана је и културно-уметничка манифестација Дани културе у Гучи. На овом јединственом догађају, ученици су са својим учитељицама присуствовали ликовној радионици Израда посуда на ручном и грнчарском точку у којој су и сами учествовали. У Културном центру слушали су прослављеног драмског уметника Тихомира Станића, који је говорио одломке из дела ,,На Дрини ћуприја”, а у дворишту музеја присуствовали рок концертима младих извођача.

Имали су прилику да присуствују проби месног фолклора и сами били укључени у њихово коло.

Значајан догађај био је долазак познатог трубача  у хотел –  Гроздана Росића, који је освојио три награде на саборима, и тиме стекао звање мајстора трубе. На свом инструменту одсвирао је неколико композиција и фотографисао се са ученицима и учитељицама.

Преподнева су била резервисана за шетње, обиласке познатих места, са увек довољно времена за одмор и игру у парку, а поподнева су обиловала спортским активностима на теренима, у школском дворишту, а у периоду великих врућина у просторијама хотела. Време пре и после ручка искоришћено је за наставне активности прилагођене условима.

Вечерња забава се делом одвијала у просторији хотела (дискотеци), а делом на отвореном – испред музеја или Културног центра. Чиниле су је уобичајне активноси: учење групних плесова, представљање свог талента под називом Покажи шта знаш , такмичење у изради фризура Шиз-фриз, маскембал. Обележен је и рођендан Војина Стојановића, ученика трећег разреда.

Храна је служена у пространој сали за ручавање. Особље кухиње припремало је разноврсну и здраву храну, уз могућност замене у случају алергија и са додатком (по жељи деце). Поред главних оброка деца су имала и две ужине – воћну и слатку. Увек је постојала могућност избора напитка у оквиру доручка.

Лекар је био на располагању 24h, пратио нас у путу до Гуче и назад, у обиласцима и усвим активностима и пружао помоћ и савете када је било потребно и приступао деци на прави начин.

Из Гуче су ученици кренули до својих места 30. 04. 2018. у 14h: група деце из Медошевца аутобусом Ниш-експреса, а из Поповца комбијем превозника Мики-Мики. У повратку смо направили једну паузу у Чаирима код Крушевца, како би се деца одморила и ужинала, а стигли смо у 19h.

Сви су ученици стигли здрави и пуни предивних утисака са изведене наставе у природи, а о разноврсним активностима које су пратиле ову наставу у природи најбоље говоре бројне фотографије.

учитељица

Слађана Стевановић

Објављено у Остало