Екскурзија VII и VIII разреда (Топола, Буковичка Бања, Ваљево, Тршић)

Једна од првих дестинација коју смо посетили била је Петрова кућа која је подигнута 1912.  на Опленцу. Посебно нас је одушевио и екстеријер и ентеријер ове грађевине као и природа око ње. Једна од мана је та што унутар грађевине није дозвољено фотографисање. Унутар куће налазили су се многи портрети династије Карађорђевић као и познато дело „Тајна вечера“ рађено на седефу. Испред саме куће налазио се споменик Краља Петра I, а само неколико метара од саме куће налазила се предивна црква Св. Ђорђа .

Кроз маглу, као из бајке, рађала се предивна црква Св. Ђорђа изграђена од белог мермера 1912.  године.
Унутар цркве налазиле су се гробнице династије Карађорђевић. Јарке боје фресака унутар цркве, израђених техником мозаика, посебно су нам привукле пажњу као и бели и зелени мермер пореклом из Италије и Грчке.

Следећа станица био је Карађорђев конак. У њему се чува први топ произведен у Устаничкој Србији и многобројно оружје и оруђе које се користило током рата. Шкрипав под у конаку одавао је његову старост и дубоку историју. Унутар њега налазио се велики број аутентичних предмета као што су вождова оловка за писање и застава Србије из тог доба.

Након Тополе, посетили смо омиљено место Обреновића - Буковичку бању, и Бранковину. Јесењи амбијент у Буковичкој бањи допринео је лепоти самог места. Статуе могле су се видети на сваком ћошку бање. На улазу могла се приметити гломазна бела грађевина, тј. „Купатило“. У парку постоји поплочана стаза намењена посетиоцима. 
Бранковину је прославила најпознатија српска песникиња- Десанка Максимовић. На овом месту налази се њена кућа са свим стварима које је она поседовала. Предиван ентеријер који је овековечавао Десанкино постојање остављао је све без даха. С обзиром какве услове ми данас имамо, било је веома интересантно видети како је школство функционисало пре 21. века. Све је толико другачије, али ипак тако фасцинантно. Клупе су, онако застареле дочаравале услове учења деце у то време, а старомодни алати за писање пробудили су велику знатижељу у нама.

Тршић -  Познато родно место Вука Стефановића Караџића. Једна од занимљивости је та што су мештани после рушења кућа од стране Турака направили велики крст сачињен од храста и поболи га на темељ куће у знак сећања, где је потом изграђена кућа. Сачувана су само три оригинална предмета из праве куће, а то су његове гусле, икона крсна слава Св. Архангел Михаило и претеча фотеље, троножац. Поред тога сачуван је и сам крст. Фасцинирао нас је сам пут до куће који се налазио уз малу речицу која је туда протицала.  
У манастиру Троноша се Вук Караџић школовао. Троноша је од Вукове куће удаљена 5 километара. У путу смо наишли на  чесму девет  Југовића где посетиоци данас свраћају ради освежења.  

Аутори текста:
Сања Марковић, VIII1
Ања Јовановић, VIII1
Бојана Ристић, VIII1

Објављено у Историја, Остало