Екскурзија млађих разреда и предшколских група

Овогодишња једнодневна екскурзија млађих разреда и предшколских група наше школе изведена је 22. маја 2022. године у организацији Еуротурса. Водичи агенције, учитељи, васпитачи и деца, у пратњи својих родитеља, окупили су се у центру Медошевца и Поповца у 8.30.

После детаљног прегледа исправности аутобуса, од стране полиције, у 9.00 кренуло је 182 ученика, са својим васпитачима и учитељима, смештених у 4 аутобуса.

Прва пауза направљена је у Појатама, око 11.00, где смо се одморили и ужинали. После око 40 минута, у добром расположењу, наставили смо пут. У Свиланац смо стигли у 12.10 и започели незаборавни обилазак Природњачког центра, који представља јединствени спој науке, образовања, забаве и туризма на једном месту, јединственим у овом делу Европе. Са кустосом музеја, и њеном пропратном причом, обишли смо изложбени музејски простор са 8 тематских изложби.  Ученици су са одушевљењем разгледали и фотографисали скелете диносауруса и експонате животиња из различитих ера. Још веће одушевљење, малишани су показали уласком у забавни Дино парк, који је пружио могућност разгледања различитих врста диносауруса у предивном амбијенту, искористили време за освежење сладоледом и куповини успомена у сувенирници.

Из Свилајнца смо кренули у 14.00, а у Деспотовац стигли у 15.00. Група из Поповца најпре је отишла на ручак у хотел ,,Ресава”, док је група из Медошевца, после петнаестоминутне шетње стигла у манастир Манасију. Ученици су упознали ову задужбину деспота Стефана Лазаревића, једну од најзначајнијих споменика српске културе и најзначајнију грађевину која припада тзв. ,,Моравској школи“, подигнуту у 15. веку. Црква је посвећена Светој тројици. Цео комплекс је опасан зидинама које су служиле за одбрану. То је била утврђена целина, са укупно 11 кула, од којих се истицала ,,донжон” кула, познатија као ,,Деспотова кула”. Са овим подацима ученици су се упознали у манастиру, разгледали фреске и иконе, упознали се са околним простором манастира, посетили сувенирницу и фотографисали се.

Група из Медошевца на ручак је стигла у 16.20 (у то време, група из Поповца је стигла пред манастир Манасију). Ручак је био добар и довољан овом узрасту деце. Састојао се од супе, пљескавице, помфрита и салате.

За Ниш се кренуло у 17.00. Кратка пауза од двадесетак минута направљена је у Ражњу, ради одмора и освежења да бисмо наставили пут Медошевца и Поповца, где смо стигли у 19.30, пуни дивних утисака.

Општи утисак учитеља и васпитача је да је екскурзија веома успешно протекла, да су возачи и туристички водичи коректно одрадили посао, ученици су задовољни оброком који су добили, аутобуси су били исправни и чисти и деца се нису жалила на мучнину.

Примедба од стране учитеља је да је било мало времена за обилазак Дино парка, да је група из Медошевца касно ручала, није било времена за игру, па се сматра да је требало поћи на пут макар сат времена раније.

учитељица
Слађана Стевановић

Објављено у Млађи разреди