Светски дан здраве хране

Наша школа, као и претходних година, обележава 16. октобар – Светски дан здраве хране. Дан здраве хране  обележава се у више од 150 земаља. Циљ обележавања овог датума је промоција здавог стила живота са посебним освртом на разноврсну исхрану и физичку активност. Овај дан  ученици 6. и  8. разреда  издвојеног одељења у Поповцу обележили су са својим наставницама Слађаном Вукадиновић и Тањом Цветковић  уз презентацију о здравој исхрани. Ученици су формирали своје пирамиде исхране, а конзумирало се и воће. На часу су се правили  укусни напици од цитруса без заслађивача,  а ученици су припремили приказ  здраве и нездраве хране. Истакнуто је да је физичка активност веома битна код правилног раста и развоја деце, али је и благодет за организам одраслих. Чиније су биле пуне укусног воћа које се конзумирало као ужина, а ученици су на овој радионици сами дошли до закључка зашто је важно придржавати се здравог начина живота и здраве исхране. „ Када једем здраво, осећам се боље.“ „ Једна јабука на дан, лекар из куће ван!“ Ово су само неке од порука које су се нашле на паноима које су ученици осмислили са својим наставницама, а које промовишу здраве навике и здраву исхрану. Одржани  час је пример добре праксе.

                                                                                              Тања Цветковић и Слађана Вукадиновић

Недеља здраве хране је традиционално обележена је у периоду од 14. до 18.10.2024. године и у млађим разредима.
У оквиру ове недеље са ученицима се разговарало о здравој храни и здравим стиловима живота, а на великим одморима је конзумирана здрава храна, са нагласком на воће и свеже поврће. Зависно од узраста и сагледавања ове теме, постављана су правила, израђивани су цртежи и фигурице од воћа и поврћа, постављани плакати, учили су се називи воћа и поврћа на енглеском језику…
У оквиру ове недеље, за све ученике и наставно особље, Ученички парламент наше школе, у сарадњи са одељењем 6/1 и наставницима Александром Томићем и Владимиром Филиповићем, припремио је програм под називом ,,Од вајкада, па до сада“,где је занимљив начин и уз одговарајућу сценографију и костимографију, откривено како се храна развијала кроз векове, од средњовековних трпеза до данашњих савремених оброка.
Ученици су са својим учитељицама целе недеље били обучени у бојама воћа и поврћа, свакога дана другачије. У понедељак – зелена, у уторак – бела, у среду плава или љубичаста, у четвртак наранџаста или жута, а у петак црвена, којом је и обележен Дан јабуке. Током целе недеље ученици и учитељице носили су беџеве у облику јабује са натписом ,,У здравом телу здрав дух“.

учитељица
Слађана Стевановић

Објављено у Остало