Школска слава – Свети Сава 2022.

И наша школа данас прославља Савиндан, дан који је још 1823. године кнез Милош Обреновић озваничио као школску славу.

Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, будући наследник српског престола, требало је да буде моћан владар, ослонац у старости својим родитељима... Али, он није желео такву судбину. Постао је писац сопственог живота и тако обезбедио себи место међу највећим Србима у историји.
Његово име било је Растко значило је "Онај који расте или узраста у слави". Он је оснивач Српске православне цркве и први њен организатор. Без њега се не могу замислити српска историја, култура и црква.
Многи писци и песници писали су о Светом Сави. Милован Витезовић је рекао:

"Историја њим нам започиње
Дигао је школу до светиње
Све нам свето њим је започело
Он је свети - свето му је дело".

Својим храбрим одлукама, мудрим размишљањем, скромношћу и успесима поставио је себе на место српских идеала, одакле га сва деца и сав српски народ посматрају и диве му се. Није постао узор због своје титуле архиепископа, нити због тога што је постао светац, већ због своје доброте, пожртвованости и вере. Будућим генерацијама треба да укажемо на поруку коју нам је млади принц послао. Треба охрабрити децу да крену његовим стопама и већ утабаним стазама које су помало зарасле, јер не смемо дозволити да његово одрицање буде узалудно.
Свети Сава, отац српске деце, иако није међу нама, његов дух и даље живи и посматра српство, нашу цркву, образованост и тако ће бити док српски народ постоји. Он је део нас, он и даље живи у срцима наше деце.
Коме црква није мајка, томе ни Бог није отац! Свети Сава је подучавао свој народ како заправо треба да верује и поштује Бога, шта значи побожни живот. Одредио је крст којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо, пут којим идемо. Највећи храм који је Свети Сава подигао је сам његов народ.
Боже, хвала му на свему!

Свети Саво, осветли наше учитеље по школама,
и наше ђаке,
засијај по кућама и манастирима,
по горама и водама.

Молимо се благочастиви
спаси овај дух и тело
сачувај ову земљу!

Текст припремила Марија Глиџић, наставница српског језика

Објављено у Остало