Прослава Дана броја пи ’23.

Дана 13. марта, наша школа је традиционално обележила Дан броја пи. Овај дан се слави широм света као празник математике, а ми смо се одлучили на направимо незаборавну прославу.

    Ученици су били веома узбуђени због прославе Дана броја пи и многи од њих су се припремали недељама унапред. У учионици су били изложени њихови радови – панои.

    На почетку часа ученице седмог разреда Уна Ракић и Невена Ракочевић су присутне упознале са историјом овог броја и многим занимљивостима о њему кроз презентацију.

    Након тога додељене су књиге и дипломе за такмичење у писању песмица о броју пи. Комисија у чијем саставу су биле наставнице српског језика Тања Цветковић и Мила Павковић изабрале су прва три места. Прво место припало је ученици петог разреда Анастасији Миловановић, друго место, такође ученици петог разреда Мињи Петровић, а треће место заузела је ученица седмог разреда Анђела Миловановић.

    Наставница математике Јелена Стевановић је за ученике припремила два такмичења. Прво такмичење било је у прављењу наруквица по децималама броја пи. Прво место заузела је ученица седмог разреда Невена Ракочевић, друго Кристина Крстић, а треће Јована Јордановић, такође ученице седмог разреда. Ученицама је наставница Јелена доделила дипломе и као награду поклонила мајице са сликом броја пи. За друго такмичење ученици су добили предмете чији је један део имао облик круга, канап и лењир. Задатак је био да измере што прецизније обим круга и пречник и израчунају њихов количник. Како су сви ученици успели да успешно реше задатак и добију приближну вредност броја пи сви су и били награђени. Као награду од наставнице Јелене добили су хемијску оловку и ласер у духу прославе броја пи са називом школе, као и слаткише.

    Затим је уследило традиционално такмичење у рецитовању децимала броја пи. Прво место, као и прошле године, заузео је ученик шестог разреда Димитрије Ристић са изрецитованих невероватних 510 децимала. Друго место припало је такође ученику шестог разреда Алекси Васићу, са импозантних 260 децимала. Треће место припало је ветерану овог такмичења, Петру Лазићу који је ове године изрецитовао 142 децимале. Запажене резултате имала је и ученица Јана Керкез са изрецитованих 99 децимала. Као награде ученицима су додељене дипломе и медаље. Сви наведени ученици такмичење ће наставити у школи ,,Душан Радовић".

    У дворишту школе, за крај, ученици су се поређали у круг и држећи у рукама папир са децималама броја пи изговарали децимале, о чему је снимљен и кратак видео.

    У учионици су присутни ученици оставили своје утиске чијим прегледом смо закључили да је овај дан за њих био узбудљив и занимљив, као и да су научили много тога о броју пи.

    Прослава Дана броја пи била је сјајна прилика да се ученици забаве, стекну нова знања о математици и научним дисциплинама које су везане за број пи. Сви су уживали и једва чекају следећу годину када ћемо прославити овај занимљив празник поново.

                                                                                                    Гордана Стаменковић

Један цвет на ливади мирише.

Четири пчеле на њега слетеше.

Једна лукава лисица пет кокошака зграбила.

Девет гусара два мора опловила.

Шест рибара пет риба уловила.

Троје вредних мрава, испод пет листова,

за одмор стала.

Осам птица на грани слетела.

Девет орлова на планину долетела.

Седам дана у недељи постоје.

Девет ученика у школској клупи смештена су по троје.

И то су те децимале броја пи увек знале.

Анастасија Миловановић, одељење  V-2

π≈

Једна душа, четири мрава клала.

Једна љубав ко пет мора плава.

Девет сапутника ко два допуника,

а шест мора ко пет црних гора.

Три свеће као за пет туга веће.

Осам ногу паук има,

а девета је да на репу не буде зима.

Седам гласа за девет паса,

ко три раса за само два спаса.

Три лопте за осам шута,

док четири мачке лутају

са шест падобрана жута.

 

Миња Петровић, одељење V-2

 

14159     увек седи у свој кревет

26535     сервира свој трећи сет

89793     каже да немирни смо ми

23846     ужурбано жели јест

26433     доказује да луди су сви

83279     не жели да иде у свој кревет

50288     седе у шуми и гледају ко сам

41971     гледају филм у сали број седам.

Анђела Миловановић, одељење VII-2

Објављено у Математика