Презентација рада Полицијске станице Црвени Крст предшколцима и ученицима млађих разреда

Представници Полицијске станице Црвени Крст посетили су 4. априла 2023. године нашу школу и предшколцима и ученицима млађих разреда одржали предавања у оквиру тема:  Полиција у служби грађана и Насиље као негативна друштвена појава.

Ученицима се, испред полиције, обратио Дејан Станковић, упознавши их на самом почетку са тим како препознати полицајца и демонстрирајући униформу, ознаке, легитимацију и пропратне елементе попут палице и лисица. Упознао су их и са врстама полиције (жандармерија, саобраћајна ...). Упутио их је на безбедан начин доласка кући, после школе и на важност опрезности у комуникацији са непознатима. Вођен је разговор о вршњачком насиљу, намерном и ненамерном повређивању и коме се треба обратити у таквим случајевима.

Представник Саобраћајне полиције Бобан Стаменковић је уз приказивање своје одеће и пропратним елементима попут палице за заустављање возила, објаснио и са децом разговарао о саобраћају, дужности саобраћајца, правилном кретању насељем, преласку преко раскрснице са семафором, обавези флуоресцентне сигнализације за лакше кретање по мраку и сигурним местима за игру.

Радовановић Ненад, представник Ватрогасне бригаде, говорио је ученицима о улози ватрогасаца у случају пожара, подсетио их је на број телефона ватрогасне јединице, како се понашати у случају пожара у кући и на отвореном, о опрезу при руковању електричним апаратима, запаљивим материјама и пиротехничким предметима. Приказани су делови заштитне униформе ватрогасаца и шлем.

Током детаљног и занимљивог предавања, са ученицима јер остварена успешна комуникација у виду разговора и одговора на сва дечја питања, а на крају су им подељене бојанке ,,Азбука безбедности“ и додатни материјал за бојење везан за ову службу.

Најзанимљивији део уследио је после предавања, када је деци дозвољен приступ полицијским возилима и пуштање сирена, а цело дружење се завршило позивом за посету  Ватрогасној јединици и заједничким фотографијама, па су сви актери овог догађаја били су пуни утисака.

Учитељица
Слађана Стевановић

Објављено у Млађи разреди, Остало