Ликовни радови ученика V-VIII разреда

Деца основне школе "Милан Ракић" су се посебно истакла на часовима ликовне културе. Протеклих недеља било је задато више тема.
На часовима, они су сликали по узору на најпознатије сликаре импресионисте а они су: Пол Сезан, Едгар Дега, Едуар Мане, Клод Моне, Камиј Писаро, Огист Реноар.
Да бисмо знали о чему се ради, рећи ћемо пар речи о свакој теми понаособ. Главна тема импресионистичког сликарства је пејзаж.
Импресионисти су се интересовали за светло, и његове промене које изазива у току дана, односно године.
Они су сликали кратким потезима четкице, чији су трагови били видљиви у слици и нису се оптерећивали појединостима, односно детаљима; главно импресионистичко средство постаје импресионистичка овако створена флека која захвата све промене и хватање тренутка; нису мешали боје на палети, већ директно на платнима; нису употребљавали црну боју, већ су нијансе добијали мешањем комплементарних боја. За слике сенки у природи су употребљавали плаву боју и боје су наносили у слојевима.
Неки дечији радови су рађени по узору на витраж (франц. Vitrail). Витраж је површина састављана од разнобојних стакала ликовно уређених и спојених оловним тракама и служи за застакљивање прозора. Настаје спајањем разнобојног стакла на хладно помоћу оловних профила и употребљава се за декорисање прозорских отвора или врата.
Народна ношња је била честа инспирација уметницима. Деца су имала за задатак да нацртају своју верзију народне ношње или неког њеног дела. Радови који су настали су били изузетно успешни а неки и посебно иновативни.
Јелена Крстић,
наставница ликовне културе
Објављено у Ликовна култура, Остало