ИЗВЕШТАЈ СА ТАКМИЧЕЊА – „МИСЛИША 2015“ И „БРОЈ ПИ“

                  Национално такмичење „Мислиша 2015“ одржано је у четвртак 12.03.2015. Учествовали су ученици од другог до седмог разреда, укупно 74 ученика. На такмичењу се решавају логичко-комбинаторни задаци у складу са програмом математике и разредом ученика. Циљ такмичења је популарисање математике, мотивисање ученика да уче математику и развијање логичко-комбинаторних способности. Мото такмичења је „Математока је за све или бар за већину“. Најбоље резултате су постигли ученици Насковић Јована(79 бодова) и Станковић Јована (75 бодова) ученице петог разреда и Станковић Емилија (47 бодова) и Спасић Огњен (45 бодова) иченици другог разреда.

            Прво такмичење у меморисању броја ПИ одржано је у петак 13.03.2015. За такмичење се пријавило 6 ученика шестог, седмог и осмог разреда. Међународни да броја ПИ који се обележава 14.03. ове године поклапа се са првих пет цифара броја ПИ (3.14.(20)15) што се дешава једном у сто година. Број ПИ представља однос обима и пречника круга и има бесконачно много децимала које су поређане без утврђених правилности. Број ПИ има толико цифара да се у њему налази сваки бројчани низ, дакле и датуми рођења свих људи на свету, због чега га називају и бројем универзума. Циљ такмичења је учење кроз игру и асоцијације које помажу деци да се правилно развијају и размишљају. Такмичењу су присуствовали ученици осим ученика педагог и наставници информатике , физике и математике. Пре почетка такмичења приказана је презентација о броју ПИ коју је направио ученик Миладиновић Вељко. Победник са запамћених 137 децимала је био ученик седмог разреда Јовановић Милош.

            Градско такмичење је одржано у основно школи „Душан Радовић“ у понедељак 16.03.2015. На такмичењу је учествовало 13 ученика из 4 основне школе – ОШ „ 1. мај“ , ОШ „Доситеј Обрадовић“, ОШ „Милан Ракић“ и домаћин. Ученик наше школе Јовановић Милош освојио је прво место са запамћених 325 децимала.

Наставник математике
Славица Бојковић

Објављено у Математика