Екскурзија 2017. (VII и VIII разред)

Ученици седмог и осмог разреда наше школе, боравили су 19. и 20. маја у Новом Саду и околини, у склопу екскурзије. Неко је некада рекао "Упознајте своју земљу да би је више волели", и знате шта? био је у праву! Најпре смо отишли у Смедерево, у обилазак једне од најочуванијих средњевековних тврђава у Србији. Наишли смо баш у току снимања игране серије о Немањићима, тако да нисмо били у могућности да обиђемо и мали град, али су зато бројни ученици искористили прилику да се сликају са глумцима и статистима обученим у средњовековну одежду. 

Након Смедерева, на ред је дошао прави природни драгуљ, Обедска бара. Уз помоћ водича, посматрали смо бројне птичије врсте које насељавају овај резерват. Прави доживљај је био пловити по бари бродићем и изблиза осматрати богату флору и фауну.

Следећа станица био је музеј хлеба у Пећинцима. Наш познати сликар, чика Јеремија је са пуно труда, домишљато поставио изложбу која никог не оставља равнодушним. 

Манастири на Фрушкој гори су прича за себе, годинама су чували културну баштину нашег народа, а то успешно чине и данас. Прави час на изворишту историје.

Ноћ смо провели у хотелу "Нови Сад" у истоименом граду, одмах преко пута аутобуске станице. Премда уморни од пута и обилазака, дискотека нам није тешко пала, напротив. 

Следећег дана, наша маршута подразумевала је обилазак култне Карловачке гимназије, у Сремским Карловцима, затим успон до гроба нашег сјајног романтичарског песника Бранка Радичевића на Стражилову и потом Петроварадинске тврђаве и на крају, али не најмање важно, урбаног центра Новог Сада. 

Са децом су биле и њихове одељењске старешине, наставнице Славица, Дорис, Лозица и Марина и наставник Влада.

Објављено у Историја, Остало