Дан броја ПИ (π) 2022.

Као и ранијих година у нашој школи и ове године је одржана прослава Дана броја пи 11.3.2022. године и традиционално такмичење у рецитовању децимала овог заиста необичног броја. На овом такмичењу убедљиву победу однео је Димитрије Ристић ученик петог разреда из Поповца који је изрецитовао 280 децимала. Друго место заузела је ученица шестог разреда Уна Ракић са научених 210 децимала, а треће место ученик петог разреда Алекса Васић са научених 155 децимала.
Наши ученици су марљиво учили децимале и за викенд који је био након школског такмичења и постигли изузетне резултате на такмичењу у ОШ ,,Душан Радовић" одржаном 14.3.2022. године на десетогодишњицу одржавања овог такмичења у тој школи.
Димитрије Ристић је однео победу са изрецитованих 380 децимала, а треће место заузео је Алекса Васић са 240 децимала. Запажене резултате постигли су и ученици: Уна Ракић која је са 228 децимала заузела 5. место, Петар Лазић који је са 180 децимала заузео 9. место и Јана Керкез која је са 105 децимала заузела 13. место.
Како је протекло такмичење и неке занимљивости о овом броју можете погледати на линку : https://www.youtube.com/watch?v=bQStP2T2EPE

Са ученицима је организован и обележен “ Дан броја ПИ “ 11. марта 2022.године ,повезујући садржаје више наставних предмета са циљем да ученици прошире своја математичка сазнања  о том чудесном броју.

         Ученица Сара Богдановић 7/2 је кроз презентацију одговорила на питања како је настао,како је добио име, којем скупу припада, где се користи, историјски развој и занимљивости у вези броја ПИ. Прочитани су стихови тј. како се смислено пишу слогови и стихови тако да број слова односно број гласова у свакој речи буде једнак одговарајућој децимали у запису броја ПИ.

          За ученике су организована такмичења у цртању броја ПИ, решавању судоку са словима “ ОБИМ КРУГА “ и проналажење појмова у укрштеници. Најлепши цртеж је нацртала Леа Димитријевић 5/2 која је број ПИ повезала са природом тј. екологијом. Судоку је тачно решио Андрија Динић 7/2 а успешни су били Миљан Илић 7/1 и Милош Стојановић 7/2. Најбржи у проналажењу појмова везаних за број ПИ су Оливер Аврамовић 7/2, Сара Живковић 5/1 и Леа Димитријевић 5/2. Победници су награђени чоколадама.

            Такмичење - учење кроз игру и математички феномен као што је број ПИ код ученика развија љубав према математици и свим њеним достигнућима.

Гордана Стаменковић, наставница математике
Славица Бојковић, наставница математике

Објављено у Математика