Информације

 1. НАЈВЕЋИ УСПЕСИ ШКОЛЕ, ЂАКА И НАСТАВНИКА

       Највеће успехе школа је постигла у области спорта: 

 у одбојци - на нивоу општине 2. место 1981. године ( пионири и пионирке) ,2. место 1982. (пионири);

 у фудбалу- 2. место на регоналном так. у малом фудбалу 1981. , 3. место на међуокружном 2001. ; 1. место на општинском так. 2006. године и 3. место на општинском так. у малом фудбалу освојили су учници четвртог разреда;

 1. године на Школској олимпијади наставници школе освојили су прво место.

       Школа је осовојила значајна признања на пољу уређења школске средине:

 1. године Сребрну плакету за вишегодишње изузетне резултате на уређењу животне средине,
 2. године I место за најлепше уређено школско двориште; 2006. I место за најуређеније школско двориште (ентеријер).

Значајнији успеси наших ученика протеклих година:

 1. СЕКЦИЈЕ У ШКОЛИ И ЊИХОВ РАД

У школи су заступљене следће секције: драмска  секција, рецитаторска, ликовна, музичка, математичка, географска, саобраћајна, новинарска, одбојкашка, фудбалска.

Ученици драмске у музичке секције припремају  програме за прославу Дана школе, за Дечју недељу, у сарадњи са Саветом грађана Медошевца реализују заједничку приредбу итд.

Ученици ликовне секције учествовали су прошле године на конкурсу ''Вода вода''   ЈКП ''Naissus''. Илић Александра и Ђорђевић Стефан освојили су друга места. Сем тога ученици радове шаљу и на конкурс '' Железница очима детета'','' 150 година од рођења Николе Тесле '' , међународне конкурсе и др.

На математичкој секцији ученици се припремају за такмичења у организацији Министарства просвете и спорта и Архимедеса ( такмичење '' Мислиша ''). Протекле школеске године организовано је такмичење '' Мислиша'' за ученике од  3.-8. разреда.

 

 1. ЗНАЧАЈНИЈИ ПРОЈЕКТИ И АКЦИЈЕ ШКОЛЕ

      Школа је учествовала у пројекту '' Децентрализација- модел школа у Републици Србији ''.

      Пројекат школе  везан за децентрализацију  школе носио је назив ''Огледало школе'' и првенствено се односио на процес оцењивања и самооцењивања ученика.    Пројектом је била обухваћена и сарадња школе са локалном заједницом ,првенствено са општином Црвени крст , презентација људи и места нашег краја и  рад школе на међународном конкурсу из области информатике.

        Да би се процес оцењивања приближио ученицима и свео у што реалније оквире, након утврђивања постојећег стања у овој области, радило се на увођењу демократизације процеса оцењивања. У складу са овим циљем ученици су бити у позицији да оцењују друге ученике и  да вреднују своје знање и способности.

      Пројекат је предвиђао и обуку наставника у области унапређеивања васпитно- образовне праксе и демократиских односа у школи..

      У школи се сваке године обележава Дечја недеља у првој недељи октобра. Ова манифестација организује се од 1997. године.   У оквиру Дечје недеље  организују се акције : Друг- другу (средства прикупљена у овој акцији намењена су деци без родитеља дома '' Душан Радовић '' у Нишу и ученицима чије су школе на рубу опстанка;  продајна изложба колача (прикупљена средства ученици користе за потребе одељења) ; Изложба цвећа и др.

      За новогодишње празнике органиујемо дружење ученика са Деда Мразом , продајемо честитке и украсе које су направили ученици и њихови наставници.

      Пред ускршње празнике у школи се организује продајна изложба ускршњих јаја , бирамо најлепше уређен штанд , најлепшу ученицу у народној ношњи, нajтврђе јаје  и делимо награде најбољима.  

      Протекле школске године учествовали смо у акцији прикупљања пластичних флаша  '' Како да и ја будем користан'' које су организовале невладине организације '' Протекта'' , '' Копи'' и ЈКП '' Медијана ''. Школа је добила као награду четири суда за разврставање отпада.

 

 1. САРАДЊА СА ДРУГИМ ШКОЛАМА, ГРАДОВИМА И ИНСТИТУЦИЈАМА

      Школа сaрађује са школама у Нишу и  институцијама које се баве образовно- васпитним радом: Министарством просвете и спорта, Секретаријатом за јавне службе, Центром за социјални рад ''Свети Сава'', Заводом за заштиту менталног здравља, Домом здравља, општином Црвени крст, војним аеродромом  и другима.

      Oрганизована је посета специјалној школи ''14. октобар'' с намером да се наставници разредне наставе упознају са организацијом и начином рада . Наставници и стручни сарадници учествовали су на предавањима и семинарима у организацији других институција.

       Сарадња са неком од школа ван Ниша није успостављена.

 

 1. МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА

        Школске 1999/2000. године ученици наше школе боравили су у Русији. Бесплатан боравак за тридесеторо ученика и два наставника обезбедиле су руске просветне власти у периоду од 24.11-25.12. на обали Црног мора у Краснодарској области.

      У јулу 2001. године швајцарска амбасада организовала је  боравак за шесторо наших  ученика . Укупно је у Швајцарској боравило 30 ученикас из школа са подручја града Ниша које су највише страдале у бомбардовању наше земље.

      Ученици су учествовали на међународном литерарном конкурсу International essay contest for yong people 2004. године ( organizatori: Тhe Goi Peace Foundation and  The World Peace Prayer Society ). За учешће на такмичењу уручени су им сертификати за иузетан састав написан према прописаном критеријуму).

      Ове школске године учествовали смо на ликовном кункурсу  The 14 th Anual World Children' s Picture Contest који је био отворен до 31. 10. 2006. године.

 

 1. ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ КОЈЕ СУ ПОХАЂАЛЕ ШКОЛУ

      Ученик наше школе био је Зоран Станковић Трша  европски првак у кик боксу.  Зоран Станковић Трша рођен је 10.04.1971. године. У први  разред уписан је 1978. године . Од 1995. – 2001. године био је првак Србије и СР Југославије, 1998. године освојио је титулу првака Балкана и Медитерана и постао првак Европе у Левенкузену у Немачкој. Носилац је следећих признања: Спортиста Ниша 1999. године када је кандидован и за спортисту године, добитник је награде 11. јануар  исте године, 2005. године добио је признање '' Спортско срце '' за постигнуте резултате у  спорту.

 

 1. ДАН ШКОЛЕ

      Протеклих година као Дан школе прослављан је 09.05. Дан победе над фашизмом. Пре две године на Наставничком већу одлучили смо да променимо име школе у Основна школа '' Милан Ракић ''. Добили смо одобрење Министарства просвете и спорта , али још увек нисмо завршили процедуру неопходну за промену назива. Настојаћемо да за Дан школе узмемо датум који  је значајан у животу Милана Ракића или дан рођења 18. септембар.

      За Дан школе ученици и наставнмици припремају пригодан културно- уметнички програм школе , организују се спортска такмичења, презентују се ликовни радови ученика и презентације припремљене на часовима инфирматике.

 

 1. СТРУЧНЕ ЕКСКУРЗИЈЕ

      Школа организује посете сајму књига у Београду и наставничке екскурзије.

      Наставници су обишли, протеклих година , следећа места:1998.- Врњачку бању ; 2002. – Грзу; 2003.- Врањанску бању ; 2004. Прохор Пчињски ;2005.- Бугарска, Софија ; 2006.-Пролом бању и Ђавољу Варош.